Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten:

1. Theresa May overleeft vertrouwensstemming

De Britse premier Theresa May heeft geen vertrouwen meer van een flink deel van haar eigen partij, maar kan toch verder als regeringsleider. In een vertrouwensstemming onder conservatieve parlementariërs kreeg ze 200 stemmen voor en 117 stemmen tegen.

Voorafgaand aan de stemming had May aangekondigd zich niet meer kandidaat te stellen bij volgende verkiezingen en op te stappen als de Brexit eenmaal voltooid is. Binnen en buiten haar partij is veel weerstand over de Brexit-deal die zij heeft gesloten met de EU. Daardoor stelde May eerder deze week een cruciale stemming over de overeenkomst voor onbepaalde tijd uit.

2. Jumbo maakt de boodschappen nu al duurder in aanloop naar de btw-verhoging

Per 1 januari 2019 gaat het lage btw-tarief omhoog van 6 naar 9 procent. Supermarktketen Jumbo lijkt echter nu al bezig om de prijzen van duizenden producten te verhogen, constateert prijsdataleverancier IPVdata. Bij Albert Heijn blijven de prijzen min of meer gelijk.

Jumbo zegt dat er niks aan de hand is. "Prijzen van producten zijn altijd aan veranderingen onderhevig", zegt een woordvoerster tegen De Telegraaf.

3. 'Hudson's Bay draait meer dan €80 miljoen verlies'

Hudson's Bay staat er in Nederland beroerd voor. De dertien warenhuizen in ons land draaien dit jaar meer dan 80 miljoen euro verlies en de nieuwe directie maakt zich daarom grote zorgen over de zware investeringen en de achterblijvende omzetten. Een ontslagronde wordt niet uitgesloten, schrijft De Telegraaf op basis van interne stukken.

Het eerste filiaal van Hudson's Bay werd ruim een jaar geleden geopend in Amsterdam. In de maand die volgde, werden er meteen nog negen vestigingen geopend. Het warenhuis wilde na het faillissement van V&D een eigen plek veroveren in het Nederlands winkellandschap, maar de resultaten vielen al vanaf het begin tegen.

4. TNO: de stint is niet veilig

De stint is niet veilig om personen mee te vervoeren, blijkt uit onderzoek van TNO. Volgens het onderzoeksinstituut zijn er problemen met de rem van de stint en de lengte van de remweg. De elektrische bolderkar mag alleen weer de weg op als er een aantal aanpassingen wordt gedaan.

Lees meer: De opkomst en ondergang van de Stint – het tragische lot van de populaire e-bolderkar

5. Scandinavische kredietcowboys bestoken Nederlandse zzp'ers met woekerleningen

Flitskredietverstrekkers uit Scandinavië hebben de Nederlandse zelfstandigen ontdekt, schrijft de Volkskrant. Bedrijven als het Zweedse Yeaz en het Finse OPR Bedrijfskrediet en Ferratum bieden zzp'ers snel geld zonder lastige vragen te stellen. Maar ze rekenen wel torenhoge rentes, tot wel 200 procent per jaar.

6. Overstappers kiezen bij nieuwe zorgverzekering massaal voor naturapolis

Een iets goedkopere zorgpolis, met minder vrije keuze voor zorgaanbieders. De zogenoemde naturapolis is de favoriete keuze van overstappers die in 2019 een nieuwe zorgverzekering kiezen, zo meldt vergelijkingssite Independer. Vier op de vijf overstappers kiest voor een naturaverzekering. De duurdere restitutiepolis - waarbij je meer keuze hebt bij wie je zorgdiensten afneemt, verliest terrein. Deze polis is gemiddeld 8,2 procent duurder.

7. Plug-in hybrides verdwijnen na afloop leasetermijn massaal naar buitenland

De aanscherping van de fiscale regels voor leaserijders met een semi-elektrische auto (de plug-in hybride) heeft tot gevolg dat er fors wat tweedehands modellen op de markt komen. In Nederland leveren die echter geen belastingvoordeel meer op, terwijl ze bijvoorbeeld in Hongarije wel gesubsidieerd worden. Gevolg: na een vijfjarige leaseperiode verdwijnen plug-in hybrides massaal naar het buitenland, zo signaleert het Financieele Dagblad. Van de lichting uit 2012 is bijvoorbeeld al de helft geëxporteerd.

8. Italië komt met nieuw begrotingsvoorstel en vraagt aandacht voor Frans begrotingstekort

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft in Brussel voorgesteld het begrotingstekort van zijn land voor 2019 te verlagen naar 2,04 procent van het bruto binnenlands product. Binnen de EU was veel kritiek op eerdere begrotingsplannen waarin het tekort harder opliep en wordt gedreigd met sancties.

Zijn vicepremier Matteo Salvini van de rechts-populistische Lega vroeg zich vrijwel tegelijkertijd retorisch af: "Als de Fransen een groter begrotingstekort dan voorzien kunnen hebben, waarom Italië dan niet?" Salvini beklemtoonde dat zijn land niet anders behandeld mag worden dan Frankrijk, dat dreigt af te stevenen op een tekort van boven de 3 procent, nu president Macron belastingmaatregelen uitstelt door de aanhoudende protesten van de 'gele hesjes'.

9. Voormalig rechterhand van president Donald Trump krijgt drie jaar celstraf opgelegd

Michael Cohen speelde als advocaat en 'pitbull' van Donald Trump een belangrijke rol in de verkiezingscampagne van 2016, maar moet nu drie jaar de cel in voor strafbare feiten die hij toen heeft gepleegd. Een rechtbank in New York veroordeelde hem voor onder meer belastingfraude, bankfraude en overtreding van de regels voor campagnefinanciering.

10. Bram Schot is nu echt de nieuwe CEO van Audi

Bram Schot was sinds juni al interim-CEO van Audi, nu mag de 57-jarige Nederlander ook aanblijven als topman. Wat weten we eigenlijk van hem? Hij is geboren in Rotterdam en is gepokt en gemazeld in de autosector, maar voor de rest weinig. Schot geeft zelden interviews. Opvallend detail: hij staat bekend als "sociaal begaafde kosmopoliet", maar heeft nul connecties op LinkedIn.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van woensdag:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!